Skadedyrkontroll1

Fakta om mus

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Fakta om mus

Mus

Mus er et pattedyr som tilhører rodentia slekten. Det finnes flere arter mus i Norge, de mest vanlige er husmus,  småskogmus og storskogmus. Mus er sammen med brunrotta regnet som noen av de viktigste skadedyrene på verdensbasis. Mus er det skadedyret vi oftest får inn i hus.

Ta kontakt

 

De vanligste museartene i Norge

I Norge finnes det flere musearter, men kun noen få regnes som skadedyr som kan utgjøre en trussel mot boliger, næringsbygg og landbruk. Mus er en vanlig plage som kan forårsake betydelig skade, og det er derfor viktig å kjenne til hvilke arter som er mest utbredt og hvordan man kan forebygge angrep.

Her er de fem vanligste museartene i Norge som anses som skadedyr:

 

1. Liten skogmus (Apodemus sylvaticus)

Den lille skogmusen er sjelden å finne i bebodde bygninger, men når temperaturene faller om vinteren, trekker den inn i uthus, kjellere og lagerrom der matvarer som frukt og grønnsaker oppbevares. Dette kan utgjøre en risiko spesielt for gårdsbruk og oppdrettsanlegg. Selv om den lille skogmusen er mest aktiv i skogsområder, kan dens tilstedeværelse føre til betydelig skade på avlinger og lagerprodukter.

Utseende: Liten, slank kropp med store øyne og ører. Pelsen er brun på oversiden og lys på undersiden.
Livssyklus: Kan få opptil fem kull i året med 4-8 unger per kull.
Vaner: Aktiv hovedsakelig om natten. Kjent for å samle mat til vinteren.

småskogmus
 

2. Husmus (Mus domesticus)

Husmusen er en av de vanligste musene man møter innendørs, og den er aktiv hele året. Det er en vanlig misforståelse at mus kun er et problem om vinteren, men husmus kan invadere boliger og bedrifter når som helst, spesielt hvis de finner tilgang til mat og varme. Husmusen kan gjøre skade på matvarer, infrastruktur og elektriske installasjoner, noe som utgjør en betydelig risiko for brann og økonomiske tap.

Utseende: Små, slanke kropper med brungrå pels og lange haler.
Livssyklus: Husmus kan få mange kull i løpet av året, opptil 10 kull med 4-16 unger per kull.
Vaner: Den er svært tilpasningsdyktig og kan overleve i nesten alle miljøer, fra bolighus til lager og industribygg.

husmus - mest stilte spørsmål
 

3. Stor skogmus (Apodemus flavicollis)

Den store skogmusen finnes oftest i landlige områder og skogsområder, men de kan også trekke inn i hus om vinteren. Denne musen er kjent for å tygge på elektriske ledninger, noe som utgjør en alvorlig brannfare i hjem og bedrifter. I tillegg kan de gjøre betydelig skade på isolasjon og konstruksjonsmaterialer.

Utseende: Ligner liten skogmus, men har en gulbrun flekk på halsen, derav navnet “flavicollis” som betyr gul hals.
Livssyklus: Får flere kull i året, ofte 5-8 unger per kull.
Vaner: Stor skogmus er flinke klatrere og kan lett ta seg inn i høyereliggende deler av bygninger.

storskogmus
 

4. Klatremus (Clethrionomys glareolus)

Klatremus, også kjent som bankmus, er en annen vanlig art i Norge. Som navnet tilsier, er denne musen flink til å klatre, noe som gjør den i stand til å komme seg inn på steder der andre mus kanskje ikke når. Denne arten finnes ofte i skogområder, men kan også trekke inn i bygninger i jakten på mat og ly.

Utseende: Liten mus med kort hale og en rødbrun stripe på ryggen.
Livssyklus: Kan få flere kull per år med opptil 5 unger i hvert kull.
Vaner: De bygger reir i huler eller i vegger og kan være vanskelige å oppdage på grunn av deres gode klatreferdigheter.

klatremus

5. Markmus (Microtus agrestis)

Markmus, også kjent som vånd, er en museart som ofte opptrer utendørs, men de kan trekke inn i bygninger når temperaturen synker. De er mest kjent for å gnage på planterøtter, noe som kan forårsake stor skade i hager og på landbruksområder.

Utseende: En mer robust mus med kortere hale og tykkere kropp. Pelsen er gråbrun.
Livssyklus: Markmusen har en høy reproduksjonsrate med flere kull per år og opptil 8 unger per kull.
Vaner: Foretrekker å leve i underjordiske tunneler, men kommer opp til overflaten for å lete etter mat.

Hvordan lever mus

Mus er generelt et nattdyr, selv om den kan være aktiv daglig under matmangel. Når de beveger seg rundt, er de avhengige av sin hurtighet og smidighet for å forbli umerket og unnslippe rovdyr. Den eneste grunnen til at de går ut er å få mat. De spiser vanligvis innenfor en liten radius på ca 10 meter i diameter, de bruker alltid de samme stiene. 

Musene kan være enten ensomme eller sosiale. Sosiale mus består av en enkelt hann så vel som flere hunner med ungene sine. Hver slik gruppe har sitt eget territorium, og forsvarer det hardt mot inntrengere. Disse gnagerne går ikke i dvale og forblir aktive hele året. Musene er kjent for sin smidighet. De er gode svømmere og dyktige hoppere. I tillegg har de en veldig god balanse. Når de kommuniserer med slektninger, bruker musene primært duft sammen med velutviklede hørsels- og luktesanser.

mus i fokus

Hva spiser mus?

Selv om mus teknisk sett er altetende, foretrekker mus mat som korn, frø og frukt. Mus lever også av insekter og andre næringskilder de finner i naturen. Mus er ikke kresne når det kommer til hva de spiser, og de kan leve på veldig små mengde mat. og vann. Husmusa kan leve tilnærmet uten vann dersom maten inneholder over 15% fuktighet.  Individer i naturen lever hovedsakelig av frø, røtter, blader, stilker og annet vegetasjonsmateriale, og supplerer denne dietten med insekter,  billelarver, larver og kjøtt.

Når mus kommer inn i hus vil de livnære seg av alt de kan få tak i. 
-Kjæledyr mat
-Nøtte
Nesten alle slags kjøtt
-Korn og frø
-Planter
-Middagsrester

I tillegg er disse gnagerne kjent for å spise på ting som lim eller såpe, siden dette kan inneholde dyrefett.
Hvis du mistenker mus inne, bør du sjekke matsøppel først, dette er for mus den enkleste og beste kilden til mat for dem inne. 

Trusler

På den ene siden blir mus drept i stort antall i vitenskapelig forskning. På den annen side blir disse dyrene forfulgt og drept over hele kloden på grunn av at de blir ansett som skadedyr av en rekke årsaker. Mus har mange naturlige fiender som fugl, rev, katt og andre rovdyr.

  • De lever ca 1 år i naturen
  • Opptil 8 kull barn pr år
  • 3-7 barn pr kull
  • Voksne individer er 6-10 cm i lange i kroppen 
  • Kjønnsmoden etter 5-6 uker
  • Spiser ca 3 gram pr dag
  • Avføring er 3-6mm lang
  • Trenger 3-9ml vann pr dag
  • kan hoppe 25cm høyt
  • Kommer inn gjennom små sprekker og små åpninger på over 6mm

Hva er et museår?

Et museår oppstår når forholdene gir en stor økning i musepopulasjonen. Milde temperaturer, rikelig mattilgang, tidlig vår og mye snø som gir ly, bidrar til å øke antallet mus.

Hvorfor blir det museår:
Dersom vi  har en mild vår, fuktig sommer og rikelig mat gir dette ideelle forhold for utvikling av en musebestand. Dette vil føre til økt aktivitet av mus utover høsten som vil inn for å overvintre i boliger og hjem.

Konsekvenser av et museår:

  • Økt sjanse for mus innendørs, med skader på ledninger og isolasjon.
  • Hygieneproblemer og smitterisiko.
  • Psykologisk ubehag og økonomiske kostnader på grunn av skader mus forårsaker.

Bekjempe mus

For å lykkes med å bekjempe mus, er det nesten alltid nødvendig med en fullstendig rengjøring i området der de utgjør et problem. Ute- og innearealer bør ryddes for søppel og matavfall slik at tilgangen til mat og vann. Reirplasser må reduseres. Høyt gress, busker og ugress i nærheten av bygninger bør holdes nede eller fjernes. Alt som kan gi mus et sted å hekke, som vedstabler og samlinger av ting som blir stående over tid, må fjernes.

Nedfallsfrukt bør fjernes og eventuell kompost sikres slik at mus ikke får tilgang til dette. Mating av fugler ute kan også føre til at gnagere får tilgang til maten. Utendørs hunde- og kattemat kan mate store gnagerbestander. Søppeldunker og søppelrom skal være sikre.

På lager er det viktig å ha en bevegelse slik at enkeltpaller ikke blir liggende lenge på samme sted. Så mye som mulig bør ting plasseres opp fra gulvet, for å hindre dyr i å få tilgang til hi og gjemmesteder.

Hvis du lykkes med å fjerne all tilgang til mat og steder å ly, kan du faktisk eliminere hele gnagerproblemet. Dette kan imidlertid være vanskelig i praksis, men det er viktig at dette gjennomføres så mye som mulig. Husk at under bekjempelse skal feller eller åte konkurrere med annen mat som dyrene har tilgang til.

Mus kan forårsake alvorlige problemer dersom de tar seg inn i boliger eller næringsbygg, og det er derfor viktig å iverksette forebyggende tiltak. Skadedyrkontroll 1 AS tilbyr effektive og miljøvennlige metoder for å bekjempe mus og andre skadedyr. Kontakt oss i dag for råd om hvordan du kan beskytte ditt hjem eller din bedrift mot museskader.

Ønsker du å lese mer fakta om mus, annbefaler vi at du ser på fhi.no

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Mus

Hvordan vi løser problemer med mus Vi hjelper mange mennesker å bli kvitt problemer med

Les mer »
Scroll to Top